Τα Νέα μας

Γιώργος Κουφογιαννάκης

Γιώργος Κουφογιαννάκης

Μας άφησε ο Γιώργος Κουφογιαννάκης, μέλος της Ρωμάνα και συνεργάτης από τα παλιά χρόνια.  Η γνωριμία μας ήταν στη σχολή του Σίμωνα Καρά τη δεκαετία του 80 και από τότε συνεργαστήκαμε σε συναυλίες και στη δισκογραφία. Γνήσιος Κρητικός, με πηγαίο μεράκι, γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής. Αιωνία σου η μνήμη Γιώργο. 

Διαβάστε περισσότερα: Γιώργος Κουφογιαννάκης

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Γρηγόρης Νταραβάνογλου

Μεγάλη μουσική εκδήλωση με τον Άρχοντα Μαϊστορα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Γρηγόρη Νταραβάνογλου θα πραγματοποιηθεί  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών  την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023  και ώρα 7μ.μ.  με τίτλο  "Σαρακοστή στην Κωνσταντινούπολη".

Η Πόλις των πόλεων  μας χαρίζει έναν πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας. Η περίοδος της Σαρακοστής ιδιαίτερα έντονη και χρωματισμένη με ήθη και έθιμα που κρατούν από τα χρόνια του Βυζαντίου. 

Ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου,  μας έρχεται από την Κωνσταντινούπολη  φορτωμένος  μνήμες και ακούσματα  και καταθέτει την ψυχή του μέσα από τα κατανυκτικά τραγούδια της περιόδου της Σαρακοστής.

                                            "Άρχοντες και μεγιστάνες  και λοιπή φτωχολογιά

                                              θάνατος μας περιμένει, νέους, γέρους και παιδιά...'

Άσματα θρηνητικά που μας βοηθούν να  κατανοήσουμε  την πορεία προς το Θείο Πάθος, να  σκύψουμε στον εσωτερικό μας κόσμο και να κάνουμε απολογισμό των πεπραγμένων μας.

Παράλληλα με το μουσικό ταξίδι στα πέριξ του Βοσπόρου  οι  θεατές θα έχουν την ευκαιρία  να ξεναγηθούν στις εκκλησιές και στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης μέσα από την αφήγηση της Ελισσάβετ Κόβη  και   το πλούσιο οπτικό υλικό που θα προβάλλεται. 

Συμμετέχουν  η  ορχήστρα Ρωμάνα  με διευθυντή το Μανώλη Καρπάθιο,  η  χορωδία  "Μελωδική Κιβωτός" με διευθυντή τον Κώστα Παπαχριστοδούλου  και το χορευτικό συγκρότημα  "Ωθώ Πατώ" με χοροδιδάσκαλο  τη Θοδώρα Χρυσαφογεώργου

Διαβάστε περισσότερα: ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Μικρό σύνολο της Ορχήστρας Ρωμάνα αποτελούμενο από τους Σωτήρη Μαργώνη (βιολί), Μανώλη Καρπάθιο(κανονάκι), Νίκο Παραουλάκη(νέυ), Σπύρο Παπανικόλα (κιθάρα), Γιάννη Πλαγιανάκο(μπάσο) και Γρηγόρη Νταραβάνογλου(τραγούδι)  πλαισίωσε την εκδήλωση  της ομάδας Ρωμιών πράξεις για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης».  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, 17 Μαΐου 2022 και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς).

Διαβάστε περισσότερα: Ο ρόλος της Τέχνης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Συγγνώμη Πόλη μου

Μικρό σύνολο της ορχήστρας Ρωμάνα  ηχογραφεί για τον  πρόσφατο  προσωπικό δίσκο του Μανώλη Μητσιά  σε μουσική του Μανώλη Καρπάθιου και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη με τίτλο ''Συγγνώμη Πόλη μου'' που κυκλοφορεί από την δισκογραφική εταιρεία Όγδοο.

Διαβάστε περισσότερα: Συγγνώμη Πόλη μου