Σμαριανάκης Γλαύκος (βιολί)

Ο Γλαύκος Σμαριανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/05/1990 με καταγωγή από τη Νίσυρο, τη Νάξο και την Κρήτη. Σε παιδική ηλικία μετακομίζει στην Νίσυρο και αργότερα στην Ρόδο. Με παρότρυνση του πατέρα του ξεκινά σε ηλικία 6 ετών μαθήματα κλασικού και παραδοσιακού βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Ρόδου με τον Γιώργο Χατζηπέτρο όπου και μαθητεύει κοντά του για 10 συναπτά έτη. Το 2002 ξεκινά να παρακολουθεί το μουσικό Γυμνάσιο Ρόδου, το οποίο και τελειώνει με άριστη βαθμολογία το 2008. Εκεί διδάσκεται Βυζαντινή Μουσική , Δωδεκανησιακή Λύρα καθώς και θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής , ενώ παράλληλα ενεργοποιείται συμμετέχοντας σε παραδοσιακές λαϊκές και έντεχνες κομπανίες παίζοντας σε λαϊκά πανηγύρια και συναυλίες. Σε ηλικία 18 ετών μετακομίζει στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και φοιτά στο Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης . Ξεκινά να μελετά συστηματικά την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και το ρόλο του βιολιού μέσα σε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να εργάζεται ως μουσικός σε μικρές μουσικές σκηνές και ταβέρνες τόσο αυτόνομα, όσο και στα πλαίσια του μουσικού σχημάτων . Την ίδια περίοδο παρακολουθεί σεμινάρια του Γιώργου Παπαϊωάννου «Μακάμ στο βιολί» στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος», αλλά και του Κυριάκου Γκουβέντα «Παραδοσιακό βιολί» στα πλαίσια του Μουσικού χωριού στον Άγιο Λαυρέντη Πηλίου. Παράλληλα, στην Κρήτη αποκτά την ευκαιρία να συνεργαστεί και με αρκετούς μουσικούς του τόπου.

Το 2014 εγκαθίσταται στην Αθήνα, ξεκινώντας μια μακρά διαδικασία διευρυμένης σπουδής και καλλιτεχνικής αναζήτησης. Σπουδάζει κλασικό βιολί στην Ανωτέρα τάξη του Ωδείου Αθηνών υπό τον καθηγητή Οδυσσέα Κορέλη, καθώς και θεωρητικά Τροπικής Μουσικής με τον Χρήστο Τσιαμούλη. Ταυτόχρονα συμμετέχει στην παραδοσιακή ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Τσεκούρα. Ενώ παράλληλα δίνει συναυλίες με τα μουσικά σχήματα (‘ΜΠΑΜ’ μπάντα παραδοσιακής μουσικής) και (‘Μπαντα Γιαοβανικα’ ορχήστρα Βαλκανικής τσιγγάνικης μουσικής) των οποίων αποτελεί και ιδρυτικό μέλος.

Το ίδιο χρονικό διάστημα εργάζεται αυτόνομα ως βιολιστής σε ορχήστρες διαφόρων μουσικών ειδών, μουσικές σκηνές, ταβέρνες, λαϊκές εκδηλώσεις, χορευτικά και θεατρικές παραστάσεις, έχοντας επίσης στο ενεργητικό του εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ στην Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία.